IN HET NIEUWS

door Het Parool - Ruben Koops 10 sep., 2020
Volgens wethouder Marieke van Doorninck (duurzaamheid) is de baatbelasting ‘zeker interessant’ als middel om huiseigenaren te helpen bij grote investeringen, zoals het isoleren van de woning of de aanleg van zonnepanelen. Ook de aansluiting op het warmtenet zou erdoor bekostigd kunnen worden.
Lees meer via  https://www.parool.nl/amsterdam/college-wil-met-baatbelasting-woningen-eenvoudiger-verduurzamen~b366...
door Jolein Schorel 08 jul., 2020

Juni 2020 - De gemeente Amersfoort heeft recent besloten een borgstelling van maximaal €1 miljoen voor een pilot met een gebouwgebonden verduurzamingsdienst op basis van het kwalitatief recht beschikbaar te stellen. Met de borg kan de geselecteerde dienstverlener financiering ophalen voor de verduurzaming van de woningen. Het doel is dat minimaal 10 woningen vergaand verduurzaamd worden op basis van de hier beschreven dienst.

Bij deze nieuwe dienst is de financiering van de verduurzaming gekoppeld aan de woning. De verduurzaming wordt door een dienstverlener (innovatieve bouwer) volledig (voor-)gefinancierd. De woningeigenaar betaalt voor deze dienst maandelijks een bedrag aan de dienstverlener. De woningeigenaar hoeft dus niet zelf een lening aan te gaan. Belangrijk is verder dat er geen restschuld is voor de woningeigenaar als de woning wordt verkocht, omdat de dienst gebonden is aan de woning en overgaat op de volgende eigenaar. De basis voor dit principe is het zogeheten ‘kwalitatief recht’.

Meer informatie over de Tender is te vinden op  https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/197075
door nu.nl (https://www.nu.nl/economie/5986657/bankenvereniging-hypotheek-verhogen-om-te-verduurzamen-moet-simpeler.html#coral_talk_wrapper) 02 sep., 2019

Op dit moment moeten woningeigenaren een adviestraject volgen, waarbij ze een taxatierapport moeten laten opstellen. Dat brengt kosten met zich mee die een hoge drempel kunnen vormen. Dat geldt volgens de NVB vooral omdat de maximale extra financieringsruimte die mensen erbij kunnen krijgen 9.000 euro is.

De vereniging stelt daarom voor om het adviestraject te beperken tot een "eenvoudige krediettoets", waarbij een taxatierapport niet langer vereist is. "Dit geldt te meer nu het gaat om maatregelen die zorgen voor besparingen op de maandelijkse energie-uitgaven", aldus de NVB.

De vereenvoudiging moet volgens de bankenvereniging gaan gelden voor alle isolerende maatregelen die een economische levensduur hebben van ten minste dertig jaar, de zogenoemde 'no-regretmaatregelen'. 

Aanleiding van de reactie van de NVB was de consultatie Regeling Hypothecair Krediet 2020. De volledige reactie van de NVB is te lezen in dit document:  https://www.nvb.nl/media/2931/reactie-van-de-nederlandse-vereniging-van-banken-op-de-consultatie-reg...


(bron:  https://www.nu.nl/economie/5986657/bankenvereniging-hypotheek-verhogen-om-te-verduurzamen-moet-simpe... )


door Jeroen Pels 17 jun., 2019
Baseer de maximale leencapaciteit voor een huis op de hypotheeklasten en energielasten samen, betoogt Jeroen Pels , werkzaam bij Triodos Bank en onderhandelde mee over het Klimaatakkoord.

Een hypotheekverstrekker bepaalt aan de hand van wettelijke standaardnormen hoeveel iemand maximaal mag lenen. Deze enge kijk op woonlasten zet een rem op energiebesparende maatregelen en werkt overkreditering van kopers van energie-onzuinige woningen in de hand.

Wie een huis koopt, kan vaak op allerlei manieren geld besparen. Zo verdient het isoleren van een woning of de aanschaf van zonnepanelen zich binnen een aantal jaren terug. Ook kun je natuurlijk direct een energiezuinige woning kopen. Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee en goed voor de waarde van het huis. Genoeg redenen om als bank rekening te houden met de (toekomstige) energieprestaties van een te financieren woning. Althans, dat zou je denken.

De praktijk is dat hypotheekverstrekkers met de handen gebonden staan. Leennormen zijn in ons land wettelijk gebaseerd op standaardnormen van het Nibud. Volgens die op energieverbruik achterhaalde normen wonen u en ik in een flatwoning met energielabel C. Dus of uw woning (na verbouwing) een hoge of lage energierekening heeft, het maakt voor het maximale leenbedrag geen verschil.

.... lLes verder op de website van trouw:  https://www.trouw.nl/opinie/een-hoge-energierekening-dan-moeten-kopers-minder-kunnen-lenen~a169e893/
door de redactie 04 apr., 2019

De pilot is een initiatief van De Woonpas, die de verduurzamingsoplossing in samenwerking met de Erasmus Universiteit en TNO ontwikkelde. De pilot in Bergen en Dalfsen start op 1 mei 2019. De oplossing combineert een woninggebonden financiering met de volledige ontzorging van de woningeigenaar in de uitvoering van de verduurzaming. Tijdens de pilot worden in zes maanden tijd 30 woningen gecalculeerd, geïnspecteerd, gefinancierd en verduurzaamd volgens de oplossing van De Woonpas.

BNG Bank is de beoogde financier van de woninggebonden financiering. Met Energiefonds Overijssel zijn de voorbereidingen in een vergevorderd stadium om een garantiefonds in te richten. Hiermee wordt het kredietrisico afgedekt. Gemeenten kunnen dan ook zonder risico en zonder balansverzwaring deelnemen.

Woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen, kunnen kiezen uit de verduurzamingsmaatregelen die via De Woonpas specifiek voor hun woning worden voorgesteld op basis van een calculatie vooraf en inspectie ter plaatse.

Lees meer via de website van De Woonpas:  https://www.dewoonpas.nl/ondersteuning-gemeenten
door via BNR 10 jan., 2019
Het grootste deel van de huiseigenaren wil wel verduurzamen, maar weet niet hoe dat aan te pakken. Dit blijkt uit onderzoek van De Hypotheker onder huiseigenaren. 'Het financieren blijkt het grootste struikelblok te zijn bij het verduurzamen,' zegt Commercieel Directeur Twan Cats van De Hypotheker.

Het is enerzijds een kostenpost, aan de andere kan duizelt het de mensen bijna waar ze naartoe moeten voor de financiering,' zegt Cats. De keuze aan financieringsmogelijkheden is inderdaad groot, er zijn subsidieregelingen, verhoging van de hypotheek, de energiebespaarregeling, de duurzaamheidsregeling en de persoonlijke lening. 'Ook de voordelen zijn niet altijd duidelijk en dat zorgt voor terughoudendheid'. Cats wil nu met overheden een kennisplatform opzetten om die 2,5 miljoen woningeigenaren te helpen en voor te lichten.

Luister het interview op BNR via  https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10366581/financiering-grootste-struikelblok-huiseigenaar-die-...


door Yvon Hofs, Volkskrant 21 nov., 2018
Deze nieuwe variant van gebouwgebonden financiering wordt momenteel besproken aan de klimaattafels, bevestigen betrokkenen aan de Volkskrant . Lees het hele artikel van de Volkskrant via:  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gemeenten-willen-huiseigenaren-helpen-verduurzamen-in-r...
door Energeia 20 nov., 2018

Tweede Kamerlid Van Eijs wil niet op wachten op het Klimaatakkoord om actie te ondernemen. “Wij zien een noodzaak om nu al met gebouwgebonden financiering aan de slag te gaan”, zei zij tijdens het wetgevingsoverleg op maandag 12 november. Dus werkt zij, samen met CU-Kamerlid Carla Dik-Faber, aan een initiatiefwet. Die wet zou gemeenten handvatten moeten geven om met gebouwgebonden financiering aan de slag te gaan, lichtte zij in de Kamer toe. Dan kunnen gemeenten in hun plannen voor verduurzaming, warmtetransitie en het aardgasvrij maken van wijken ook particuliere woningen meenemen.

Het volledige artikel dat Energeia hierover schreef is te lezen via:  https://energeia.nl/energeia-artikel/40075410/d66-en-cu-nemen-initiatief-voor-wet-gebouwgebonden-financiering

door Jeroen Pels 20 nov., 2018
Op het weblog van De Kleur van Geld gaat Jeroen Pels in op de noodzaak van verantwoorde financiering voor verduurzaming en hoe o.a. gebouwgebonden financiering daar een belangrijke rol in speelt.
Lees het volledige stuk op:  https://dekleurvangeld.nl/hoe-we-op-verantwoorde-manier-huizenmarkt-kunnen-verduurzamen/
door BNR, Roelof Hemmen 20 nov., 2018
Het interview is te beluisteren via de website van BNR, vanaf minuut 18  gaat het gesprek in op de Bodemwende:  https://www.bnr.nl/podcast/thebigfive/10357259/bnr-s-big-five-van-het-afval-architect-thomas-rau
Show More
Share by: