energierekening

via de energierekening

In dit concept betaalt de zittende eigenaar-bewoner de termijnbetalingen voor de objectgebonden financiering via zijn reguliere energierekening en ontvangt de financier deze termijnbetalingen via de netbeheerder.
  • ... lees verder ...

    Binnen een geografisch gebied is altijd maar één netbeheerder actief die de elektriciteitsaansluiting verzorgt en daar kosten voor in rekening brengt. Ongeacht wie de eigenaar-bewoner van die woning is en ongeacht wie de leverancier van elektriciteit aan die woning is. 


    De netbeheerder heeft dus een natuurlijk monopolie en is daarom ook sterk gereguleerd. Binnen dit gereguleerde kader heeft de netbeheerder een aantal taken en mag  kosten in rekening brengen via de energierekening van de aangeslotenen. Hier zou objectgebonden financiering een additioneel element in kunnen zijn. Het ligt op dit moment niet in de lijn der verwachting dat de maandlast van de objectgebonden financiering formeel onderdeel wordt van de kosten die de netbeheerder in rekening mag brengen, maar een administratieve rol in in de registratie en facturatie van de gelden per woning (via de energieleveranciers) is niet uitgesloten.  Dit betekent wel dat voor de juridische binding aan de woning een andere juridische grondslag moet worden gevonden.   


    Praktisch gezien, zou de eigenaar-bewoner de kosten voor de energetische renovatie via zijn reguliere elektriciteitsrekening terugbetalen. Hij behoudt daarbij net als nu alle vrijheid ten aanzien van de keuze voor de energiemaatschappij waar hij zijn energie inkoopt en/of de zelf opgewekte energie aan verkoopt/teruglevert. De desbetreffende energiemaatschappij incasseert de maandelijkse termijnen namens de netbeheerder net zoals dat ook nu gebeurt voor de reguliere netbeheerderskosten. In de ideale situatie is de besparingo p kosten voor energielevering minstens zo groot als de verhoging van de netbeheerderskosten, waardoor het totaal van de energierekening niet verandert. Hij betaalt dan dus niet meer dan vóór de renovatie. Daarom is het verstandig wel eisen te stellen aan de prestaties en garanties van de maatregelen die in aanmerking komen voor deze vorm van financiering. 


    Het is in dit concept overigens expliciet niet de bedoeling dat de netbeheerder zelf energiebesparende maatregelen gaat aanbieden of financieren. Dat is aan de markt. Ook moet bij deze veranderde opbouw van de energierekening zorgvuldig worden gekeken naar de verdeling van de incassorisico’s.  


    Een voordeel van dit concept is dat de energierekening een bij de woningeigenaar bekend fenomeen en een logische plek om kosten en besparingen t.a.v. energie naast elkaar te zetten. Daarnaast is het administratief systeem van de netbeheerder reeds ingericht op 'anonieme' debiteuren. Nader onderzoek moet uitwijzen of de objectgebonden financiering hier tegen relatief geringe kosten aan toegevoegd kan worden, alsmede of de toegevoegde waarde dermate groot is dat hiervoor een extra taak voor de netbeheerder is gerechtvaardigd.

 Actueel

DuraVermeer, ASN, Woonwaard en Alliander werkten in Heerhugowaard aan een kleinschalige pilot om de werking van het concept te onderzoeken en te toetsen op toegevoegde waarde voor de betrokken stakeholders. 
In april 2018 verscheen hierover dit artikel in Trouw. Hoewel de betrokken partijen veel hebben geleerd, heeft de pilot niet geresulteerd in daadwerkelijke woningrenovaties en objectgebonden financiering daarvan.

NB. Het ligt op dit moment niet in de lijn der verwachting dat de maandlast van de objectgebonden financiering formeel onderdeel zal worden van de kosten die de netbeheerder in rekening mag brengen. Een administratieve rol in in de registratie en facturatie van de gelden per woning (via de energieleveranciers) is echter niet uitgesloten. Dit betekent wel dat voor de betalingsverplichting van de actuele eigenaar-bewoner, een andere juridische grondslag moet worden gebruikt.
Share by: