versterkt kettingbeding

via een versterkt kettingbeding


In dit concept betaalt de zittende eigenaar-bewoner de termijnbetalingen voor de objectgebonden financiering direct aan de financier (of een intermediair die deze vertegenwoordigt). De opeenvolgende eigenaar-bewoners zijn daar juridisch aan gebonden vanwege het overeengekomen (goed geformuleerde!) kettingbeding. 
  • ... lees verder ...

    Het kettingbeding is dusdaging geformuleerd dat er ook een doorgeefverplichting bestaat voor de volgende eigenaarbewoner, en wordt ingeschreven in de openbare registers . Vanwege de beroepseer van notarissen (Artikel 21 lid 2 Wet op het notarisambt) zal het kettingbeding niet zondermeer verbroken mogen worden wanneer dat nadelige gevolgen heeft voor een van de betrokken partijen.


    Nadere uitwerking en toetsing in pilots zal moeten uitwijzen of deze vorm van financieren voldoende zekerheden biedt voor financiers, dat opschaling kansrijk is. 

Actueel
  • Er wordt gewerkt aan een 'woningabonnement' met een maatwerklening die met een versterkt kettingbeding via notariële inschrijving aan het eigenaarschap van de woning wordt gekoppeld.
    • Voortrekkers van dit concept zijn (o.a.) lokale energiecoöperaties BRES in Breda, HET in Hilversum en AGEM in de Achterhoek. HOOM, de landelijke coöperatie van coöperaties voor energiebesparing, regisseert de driejarige gezamenlijke pilot die wordt ondersteund door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). 
    • Er wordt samengewerkt met de SVn en hun maatwerklening, waardoor wat betreft de financiële ruimte die eigenaar-bewoners kan worden gegeven iets meer ruimte ontstaat t.o.v. de reguliere mogelijkheden.
Share by: