opstalrecht

Burgerlijk Wetboek 5, Titel 8, artikel 101
1 Het recht van opstal is een zakelijk recht om in, op of boven een onroerende zaak van een ander gebouwen, werken of beplantingen in eigendom te hebben of te verkrijgen.
2 Het recht van opstal kan zelfstandig dan wel afhankelijk van een ander zakelijk recht of van een recht van huur of pacht op de onroerende zaak worden verleend.
3 In de akte van vestiging kan de opstaller de verplichting worden opgelegd aan de eigenaar op al dan niet regelmatig terugkerende tijdstippen een geldsom - de retributie - te betalen.  Het recht van opstal wordt bijvoorbeeld gebruikt om zendmasten of zonne-energieinstallaties op iemands dak te plaatsen, zonder dat diegene daar ook eigenaar van wordt. 

via een opstalrecht

In dit concept wordt voor de energetische maatregelen - via een notariële akte en inschrijving in de openbare registers – gedurende een bepaalde periode een opstalrecht gevestigd. Om vervolgens de periodieke betaling van woningeigenaar naar financier te organiseren, zijn verschillende mogelijkheden uitgedacht. 
  • ... lees verder ...

    De juridische grondslag voor deze periodieke betaling ligt in het opstalrecht zoals dat in BW5 artikel 101 is beschreven. In lid 3 van dit wetsartikel staat beschreven dat de degene die het opstalrecht krijgt, de verplichting kan worden opgelegd om op regelmatig terugkerende tijdstippen een geldsom/retributie aan de woningeigenaar te betalen. Zonder wetswijziging is dat andersom niet mogelijk. Wel kan worden afgesproken dat bij beëindiging van het opstalrecht, de opstaller het opstal achterlaat en recht heeft op een redelijke vergoeding voor de waarde van de opstal.

Voor woningen die zijn uitgegeven in erfpacht ligt er nu al een kans!

Bij woningen die zijn uitgegeven op basis van erfpacht is de volgende variant van dit concept met opstalrecht uitgewerkt en in de praktijk toegepast. Deze vraagt wel een actieve rol van de eigenaar die de erfpacht uitgeeft ofwel de erfverpachter. Dit is vaak een gemeente of een woningcorporatie die de woning met koopgarant heeft verkocht. Deze constructie moet dan wel passen binnen het beleid en de mogelijkheden van die erfverpachter.

In deze variant investeert de erfverpachter in de energiebesparende maatregelen en vestigt daarop een ‘afhankelijk recht van opstal’ die om niet wordt overgedragen aan de woningbezitter. De woningbezitter is nu de eigenaar van het afhankelijke recht van opstal én moet de retributie betalen. Het afhankelijke recht van opstal is gekoppeld aan de erfpacht: wordt de betreffende erfpachtwoning verkocht, dan volgt het opstalrecht.

De toepasbaarheid lijkt vooralsnog situatieafhankelijk maar kan in bepaalde gevallen een oplossing bieden. Voor de woningeigenaar is het een relatief complex verhaal dat goed uitgelegd moet worden. Het opstalrecht moet middels een notariële akte in de openbare registers worden opgenomen. Eventuele hypotheekverstrekkers moeten hiermee akkoord gaan.
Lees meer over deze bijzondere maatwerkoplossing bij het Woonbedrijf in Westvoorne
In verkenning: opstalrecht in combinatie met een service-overeenkomst.

Voor woningen op eigen grond is een andere optie uitgedacht waarbij - door het vestigen van een recht van opstal - de investeerder, financier of EsCo eigenaar blijft van de energetische maatregelen. Tegelijk sluit hij een service-overeenkomst af met de woningeigenaar. Wanneer de woningeigenaar onverhoopt de service-overeenkomst zou opzeggen, kan de opstaller het opstalrecht beëindigen en de vooraf overeengekomen waarde van het goed vorderen.
Bekijk hier de beknopte beschrijving van de variant met opstalrecht i.c.m. een serviceovereenkomst
Share by: