Blog Post

Een hoge energierekening? Dan moeten kopers minder kunnen lenen

  • door Jeroen Pels
  • 17 jun., 2019
Baseer de maximale leencapaciteit voor een huis op de hypotheeklasten en energielasten samen, betoogt Jeroen Pels , werkzaam bij Triodos Bank en onderhandelde mee over het Klimaatakkoord.

Een hypotheekverstrekker bepaalt aan de hand van wettelijke standaardnormen hoeveel iemand maximaal mag lenen. Deze enge kijk op woonlasten zet een rem op energiebesparende maatregelen en werkt overkreditering van kopers van energie-onzuinige woningen in de hand.

Wie een huis koopt, kan vaak op allerlei manieren geld besparen. Zo verdient het isoleren van een woning of de aanschaf van zonnepanelen zich binnen een aantal jaren terug. Ook kun je natuurlijk direct een energiezuinige woning kopen. Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee en goed voor de waarde van het huis. Genoeg redenen om als bank rekening te houden met de (toekomstige) energieprestaties van een te financieren woning. Althans, dat zou je denken.

De praktijk is dat hypotheekverstrekkers met de handen gebonden staan. Leennormen zijn in ons land wettelijk gebaseerd op standaardnormen van het Nibud. Volgens die op energieverbruik achterhaalde normen wonen u en ik in een flatwoning met energielabel C. Dus of uw woning (na verbouwing) een hoge of lage energierekening heeft, het maakt voor het maximale leenbedrag geen verschil.

.... lLes verder op de website van trouw: https://www.trouw.nl/opinie/een-hoge-energierekening-dan-moeten-kopers-minder-kunnen-lenen~a169e893/
Share by: