Blog Post

Westvoorne - middels een afhankelijk recht van opstal

  • door Stroomversnelling
  • 09 jan., 2019

Gerealiseerd project  middels  opstalrecht i.c.m. koopgarant

Februari 2018 - In Westvoorne wordt een hele wijk nul-op-de-meter. De meeste woningen zijn van het Woonbedrijf, een van de laatste gemeentelijke woonbedrijven in Nederland. Er zit ook een aantal koopwoningen tussen, en daar lag een uitdaging. 

De oplossing is gevonden in een afhankelijk recht van opstal voor de gevel. Bart Rozemeijer, hoofd van het Woonbedrijf: “Het realiseren hiervan was nog niet makkelijk, hier hebben we hard op gebroed maar bewoners wilden of konden niet meedoen zonder een oplossing voor de financiering dus de noodzaak was hoog.” 

Het Woonbedrijf heeft samen met VBTM advocaten gezocht naar een manier voor de financiering van de renovatiekosten. Omdat de woningen met Koopgarant - gebaseerd op een vorm van erfpacht - waren verkocht, ligt de oplossing uiteindelijk in een afhankelijk recht van opstal. “Het woonbedrijf realiseert de NOM-voorziening en vestigt daarvoor een opstalrecht. In de vestigingsakte van dit opstalrecht is een retributie opgenomen. Het opstalrecht is ‘om niet’ aan de erfpachter van de woning overgedragen en nu dus eigendom van deze erfpachter, de eigenaar-bewoner dus,” legt Rozemeijer uit. “De erfpachter, oftewel de eigenaar-bewoner, heeft nu dus de verplichting om de retributie te voldoen. 

Het woonbedrijf heeft de hoogte van de retributie ongeveer gelijk gesteld aan de energieprestatievergoeding die de buren met een huurwoning betalen. Als mensen hun woning, ofwel hun erfpachtrecht, verkopen, volgt het afhankelijke opstalrecht het verkochte erfpachtrecht. Dat betekent dat ook de volgende woningeigenaar de retributie moet betalen.” 

Het Woonbedrijf is nu bezig met de tweede pilot en daarna volgt de rest van de wijk. “Er staan nog zeven koopwoningen maar alle eigenaren hebben al een keer aangegeven dat ze geïnteresseerd zijn in de constructie. Er moet alleen nog worden getekend.” “Wij konden als Woonbedrijf creatief zijn met de regels omdat we meer vrijheden hebben dan een woningcorporatie. Voor hen is het dus lastiger om te gaan met gespikkeld bezit, ik hoop dan ook dat onze overeenkomst een aanjager is om ook voor hen de hobbels weg te nemen.”

Share by: